Śliwa domowa - Prunus domesticaRodzina: różowate - Rosaceae Węgierka. Jest naturalnym mieszańcem ałyczy i tarniny. Tworzą drzewa średniej wielkości, często z wszystkimi gałęziami charakterystycznie wzniesionymi do góry. Spośród wszystkich drzew owocowych najlepiej rosną na cięższych i wilgotniejszych glebach. Duże zróżnicowanie cech wśród śliw sprawiło, że w praktyce stosuje się podział odmian na około dziesięć grup, przede wszystkim na podstawie kształtu, koloru i walorów smakowych. Szlachetne odmiany śliw rozmnażane są przez okulizację na siewkach ałyczy lub siewkach Węgierki Wangenheima. Owoce śliwy charakteryzują się dużą wartością magnezu, żelaza i witaminy A. Odmiany różnią się porą dojrzewania owoców, ich wielkością, zabarwieniem skórki, smakiem, składem chemicznym oraz różną przydatnością na przetwory.
|