|
[ Borowik ¿ó³topory ]
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 5-15(18) cm, brudnobia³awy, jasnoszary, szaroochrowy do szarobr±zowawego. Skórka matowa i sucha. Rurki cytrynowo¿ó³te do chromowo¿ó³tych, pó¼niej oliwkowo¿ó³tawe, po ugnieceniu zmieniaj±ce barwê na niebieskozielonaw±. Trzon czerwonawy do intensywnie krwistoczerwonego, w górnej czê¶ci ¿ó³ty, na ca³ej d³ugo¶ci wyra¼nie usiatkowany. Mi±¿sz bia³awy do s³omkowo¿ó³tawego, po przekrojeniu trochê niebieskozielonawo nabiegaj±cy. Smak gorzki. Zarodniki 10-15 x 3,5-5 µm.
Wystêpowanie: VII-X; w lasach li¶ciastych i iglastych, pod ¶wierkami lub bukami, na kwa¶nych glebach, od ¶rednich po³o¿eñ górskich; miejscami czêsty.
Warto¶æ: niejadalny (gorzki), poza tym na surowo truj±cy; powoduje zaburzenia trawienne (ostro¿nie próbowaæ!).
Czerwona lista grzybów; status R -rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2011. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagro¿onych w Polsce. Czê¶æ IV. Wykaz gatunków przyjêtych do rejestru w roku 2008. Przegl±d Przyrodniczy 22(1): 17-83
- Kujawa A., Gierczyk B. 2012. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagro¿onych w Polsce. Czê¶æ VI. Wykaz gatunków przyjêtych do rejestru w roku 2010. Przegl±d Przyrodniczy 23(4): 3-59
- zdjêcie: http://www.grzyby.pl/pelna/htm/tt/znalezisko-20061018.GREJ47348.tt.htm
|