|
Owocnik: kapelusz średnicy 5-20 cm, przeważnie oliwkowożółtawy do oliwkowobrązowawego, także ceglastopomarańczowo nabiegły. Skórka matowa, prawie aksamitna. Rurki ciemnoczerwone, na starość także żółtawo wyblakłe. Po ugnieceniu silnie sinieją. Trzon żółtawy do pomarańczowego, z grubą siatką barwy czerwonawej do brązowej. Miąższ przeważnie żółtawy, ścisły, po przekrojeniu szybko nabiegający atramentowoniebiesko. Zarodniki wielkości 10-15 x 5-7 µm.
Występowanie: VI-X; w lasach liściastych i iglastych, w parkach, także pod drzewami przydrożnymi; częsty.
Wartość: jadalny; według najnowszych badań nawet spożywany wraz z alkoholem nie powoduje przejściowego zatrucia.
Uwaga: możliwość pomylenia z borowikiem ceglastoporym.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|