Czubajka gwiaździsta - Macrolepiota konradii (Huijsman ex Orton) Moser
Rodzina: pieczarkowate - Agaricaceae
|
Owocnik: Kapelusz półkulisty potem wypukły z wyraźnym garbkiem, początkowo niepopękany, potem w centrum niepopękany, ku brzegom popękany na duże płaty, na krawędzi kapelusza także drobne, przylegające, zabarwione brązowo-szaro, pomiędzy nimi powierzchnia kapelusza biała potem kremowa, drobnokosmkowata; 50-90 mm średnicy; brzeg długo z resztkami białej osłony.
Blaszki wolne, białe do kremowych.
Trzon o powierzchni jasnobrązowej spękanej na drobne łuseczki lub zygzakowaty wzorek na ciemnym, ochrowym tle; 60-150 x 6-15 mm, cylindryczny, z cebulowato zgrubiałą podstawą do 25 mm średnicy; pierścień pojedynczy, duży, nieco przesuwalny, spód pierścienia, zwłaszcza na brzegach brązowawy, brzeg pierścienia z kłaczkami.
Miąższ biały, powoli różowiejący w trzonie, smak i zapach łagodne jak u czubajki kani.
Występowanie: Częsta. Od lata do jesieni, pojedynczo i w grupach w lasach i zaroślach liściastych, w parkach.
Wartość: Jadalny, aromat jak u czubajki kani.
Literatura:
|
|