|
[ Białak gorzki ]
Owocnik: średnicy 2-8 cm, białawy lub białożółtawy, na starość żółknący, bokiem przyrośnięty, czasem przy nasadzie zwężony jakby w krótki trzon, grubo konsolowaty, pojedynczy lub zrośniety w grupy kilku owocników ustawionych dachówkowato nad sobą. Powierzchnia delikatnie filcowata. Pory białe lub żółtawe, gęste, 0,2-0,4 mm, okrągławe, potem wydłużone. Rurki długości do 6 mm. Miąższ biały, twardy, niewyraźnie strefowany, o dość silnym, nieprzyjemnym, gorzkim smaku i niemiłym zapachu. Zarodniki wielkości 3,3-5 x 1,5-2,2 µm, eliptyczne, bezbarwne, gładkie.
Występowanie: VI-XII; na martwym drewnie iglastym, często na świerkach, lecz także na jodłach, sosnach, rzadko na drewnie liściastym; częsty.
Wartość: niejadalny.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|