|
Owocnik: kapelusz 4-13 cm, półkulisty, z tępym garbkiem, krawędź falista i powyginana, promieniście prążkowana później ponadrywana. Powierzchnia kapelusza ciemnoszara do oliwkowobrązowej, pstra, higrofaniczna, matowa lub jedwabista. Blaszki białawe do bladoszarych po różowobrązowe, szerokie, zatokowato wycięte. Trzon 4-13 x 1-2 cm, biały, długowłóknisty, pręgowany, maczugowaty, wygięty, łamliwy, pusty. Miąższ białawy. Zapach i smak mączne. Wysyp różowy.
Występowanie: stanowiska rozproszone, od lata do jesieni; w lasach iglastych i liściastych, aleje i parki; w grupach, czasem zrośnięte po kilka, rzadziej pojedynczo; na glebach wilgotnych, ciężkich, gliniastych.
Wartość: trująca.
Literatura:
- Till R.Lohmeyer, Ute Kunkele - "Grzyby. Rozpoznawanie i zbieranie"
|