|
Owocnik: średnicy 1-5(8) cm, początkowo językowaty, później tworzący półkolisty kapelusz, trzonowato zwężony, na dolnej stronie pokryty białawymi kolcami długości do 3mm. Z wierzchu szorstki, jednobarwnie białawy lub brązowawy, konsystencji miękko galaretowatej, zatrzymujący wodę, po wyschnięciu silnie się kurczący. Zarodniki o wymiarach 5-8,5 x 3,5-6,5 µm, prawie kuliste, gładkie, bezbarwne.
Występowanie: VII-XI, na obumarłym drewnie iglastym, rzadziej liściastym, przeważnie na świerkach, sosnach lub jodłach, zwłaszcza na pniakach, rosnący gromadnie; częsty. Saprotrof.
Wartość: jadalny; po sparzeniu nadaje się do sałatki.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|