|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-12 cm, od jasno- do ciemnoszarego, czasem z ochrowym lub brązowym odcieniem, często z charakterystycznymi czarniawymi, promieniowymi smużkami. Powierzchnia gładka, podczas wilgotnej pogody lepka, w czasie suszy sucha i błyszcząca. Skórka daje się ściągnąć. Blaszki białe, nieco wodniste, u starszych okazów z żółtawym lub zielonkawym odcieniem, dość szerokie, gęsto ustawione, przy trzonie ząbkiem wykrojone. Trzon białawy, czasem z odcieniem żółtawym lub zielonkawym, długości 6-10 cm, pełny, włóknisty, na powierzchni suchy i gładki. Miąższ białawy, miejscami wodnistoszary, niezmienny, o smaku łagodnym i mącznym zapachu. Zarodniki wielkości 5-6 x 3,5-5 µm, szerokoelipsoidalne, gładkie. Wysyp biały.
Występowanie: wyrasta od lata aż do później jesieni (niekiedy nawet w grudniu podczas ciepłej pogody) w lasach iglastych, zwłaszcza sosnowych na piaszczystej glebie z dużą ilością porostów, miejscami częsta.
Wartość: dobry grzyb jadalny.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
- Eva Dreyer, Wolfgang Dreyer "Las"
|