Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Gołąbek liliowy - Russula lilacea Quel
Rodzina: gołąbkowate - Russulaceae


Gołąbek liliowy
Owocnik: kapelusz 3-6 cm średnicy, wypukły, szybko rozpościerający się, z płutkim wklęśnięciem, kruchy, jasny, różowolila, ze środkiem ciemniejszym lub nieco brudnordzawym, na starość wyblakły. Brzeg tępy, cienki, za młodu gładki, później krótko i grubo karbowany. Skórka matowa, nawet ziarnista, na sucho połyskująca; można ją zedrzeć dosyć daleko. Trzon równogruby, nieraz rozszerzony u podstawy, łamliwy. Miąższ kruchy, biały także pod skórką lub czasem zabarwiający się na przekruju jasnożółtawo. Prawie bez zapachu. Smak łagodny. Blaszki cienkie, dość gęste, białe do jasnokremowych, ze zmarszczkami. Wysyp biały lub białawy.

Występowanie: w lasach liściastych, mieszanych oraz w dąbrowach.

Literatura:
- Alina Skirgiełło - "Grzyby. Tom XX."


gm. Kołobrzeg: Las koło Starego Miasta