|
[ Grzybówka fioletowawa ]
Owocnik: kapelusz średnicy 1,5-5 cm, cielistoliliowy, fioletowy, szarofioletowy, także tylko bladoszary lub białawy. Blaszki białe, szarobiaławe, często liliowo połyskujące, głęboko zatokowato wycięte lub przyrośnięte, szerokie, u dołu połączone żyłkami, wybrzuszone. Trzon barwy kapelusza, wielkości 4-7 x 0,2-0,5 cm, gładki, kruchy, wewnątrz pusty, u podstawy pokryty białą grzybnią. Miąższ białawy, z odcieniem różowoliliowym, nieco wodnisty, o smaku łagodnym i zapachu świeżej rzodkwi. Zarodniki o wymiarach 5-8,5 x 2,5-3,5 µm, elipsoidalne, gładkie. Wysyp biały.
Występowanie: pospolity, wyrastający od wiosny do jesieni we wszystkich lasach, również na terenach odkrytych (na łąkach, trawiastych murawach, ugorach itp.).
Wartość: niektóre źródła podają, że jest trująca, wywołuje zaburzenia trawienne.
Uwaga: Grzybówka czysta jest bardzo zmiennym w wyglądzie gatunkiem, z grupy szeroko rozumianej grzybówki fioletowawej (Mycena pura) wyróżnia się szereg form, odmian lub gatunków.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
- Eva Dreyer, Wolfgang Dreyer "Las"
|