|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 1-2 cm, br±zowy, szarobr±zowy, ciemnoczerwonobr±zowy do czarnobr±zowego. Przykryte kapelusze czêsto s± bia³awe, za m³odu przewa¿nie pó³koliste. Skórka podczas wilgotnej pogody lepka. Blaszki szarobia³awe, pó¼niej tak¿e z domieszk± odcienia ró¿owego, prosto przyro¶niête lub krótko zbiegaj±ce. Trzon bia³awy, wkrótce szarobr±zowawy, u góry ja¶niejszy. Zapach i smak trochê ziemiste, stêch³e. Zarodniki o wymiarach 4-4,5 x 2-3 µm.
Wystêpowanie: tylko w miesi±cach zimowych, XI-III; w gêstych kêpkach na pniakach drzew li¶ciastych, zw³aszcza buków. Miejscami czêsta.
Warto¶æ: niejadalny.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|