|
Owocnik: kapelusz średnicy 1-1,5 cm, białawy, ochrowy lub żółtozielonkawy, dzwonkowaty, na brzegu wyraźnie paseczkowany od przeświecających blaszek. Powierzchnia gładka, lepka. Blaszki białe lub kremowe, czasem z brązowymi plamkami, cienkie, dość rzadko ustawione, różnej długości, przyrośnięte do trzonu lub lekko zbiegające. Ostrze można ściągnąć w postaci galaretowatej nitki. Trzon złotożółty z odcieniem zielonkawym, cienki, wysmukły, wielkości 6-8 x 0,2-0,3 cm, półprzejrzysty, lepki na powierzchni. Miąższ białawy, w kapeluszu bardzo cienki, o smaku łagodnym i zapachu przypominającym świeże ogórki. Zarodniki o wymiarach 8-12 x 4-6 µm, elipsoidalne, gładkie. Wysyp biały.
Występowanie: pospolity, wyrastający gromadnie latem i jesienią w różnych lasach, często wśród mchów.
Wartość: nieszkodliwy, ale w Polsce na ogół nie zbierany.
Uwaga: gatunek bardzo zmienny, podzielony na kilka odmian. Najłatwiej można go rozpoznać po lepkiej powłoce. Mróz może zniszczyć śluzowatą warstwę.
Gatunki podobne: grzybówka podobna - M. epipterygioides Pears. ma trzon i kapelusz żółtooliwkowy. Rośnie wśród mchów, czasem na spróchniałych pniakach. Grzybówka lepkawa - M. viscosa (Secr.) R. Mre. ma większe wymiary owocników: średnica kapelusza do 4 cm. Blaszki, a czasem i powierzchnia kapelusza barwią się po uszkodzeniu na rdzawo. Grzyby rosnące w lasach iglastych, na ściętych pniakach.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|