Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Koralówka blada - Ramaria pallida (Schaeff. em. Bres.) Ricken
Rodzina: koralówkowate - Ramariaceae


Koralówka blada
[ Gałęziak blady ]
Owocnik: wysokości 8-15 cm, za młodu całe bladoróżowe, później płowocieliste i tylko na końcach intensywniej liliowoczerwonawe. Gałązki z charakterystycznymi podłużnymi zmarszczkami, rozgałęzienia bardzo gęste, w kształcie litery V. Końce z tępawymi ząbkami. Miąższ jednolicie biały, miękki, również w trzonie niemarmurkowany (por. koralówka czerwonowierzchołkowata), o zapachu maggi (mydła), smak łagodny do gorzkiego. Zar. z płaskimi, często szeregowo połączonymi brodawkami, 8-12 x 4,5-6 µm. Strzępki bez sprzączek.

Występowanie: VIII-X; w lasach liściastych i iglastych, zwłaszcza na glebach wapiennych, miejscami dość częsty, poza tym rzadki.

Wartość: trujący, powoduje bóle brzucha, wymioty i biegunkę; objawy występują po 0,5-3 godzinach.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


Kołobrzeg: Park im. A.Fredry
gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las oddz. 33f