|
Owocnik: kapelusz średnicy 8-30 cm, u młodych okazów z podwiniętym brzegiem. Powierzchnia brązowa, oliwkowobrązowa do czerwonobrązowego, sucha, matowa, gładka lub delikatnie zamszowa. Blaszki żółtawe, czasem przy trzonie anastomozujące, gęste, zbiegające. Trzon centralny, ekscentryczny lub niekiedy prawie boczny, barwy kapelusza, krótki, długości do 6 cm i grubości do 4 cm, masywny, u nasady pokryty ciemnobrązowym kutnerem. Miąższ białawy, niezmienny. Smak lekko gorzkawy, zapachu brak. Zarodniki wielkości 5-7 x 4-4,5 µm, szeroko elipsoidalne, gładkie, prawie bezbarwne. Wysyp bladoochrowy lub brązowawy.
Występowanie: na spróchniałych pniakach i korzeniach, w lasach, latem i jesienią. Średnio pospolity.
Wartość: niejadalny, łykowaty miąższ; na starość gorzki. Saprotrof powodujący brunatną zgniliznę drewna.
Uwaga: z powodu aksamitnego kapelusza i trzonu prawie nie można go pomylić. Obecnie jego nazwa to ponurnik aksamitny - Tapinella atrotomentosa z rodziny ponurnikowatych.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|