|
Owocnik: kapelusz 1-3 cm średnicy, stożkowato-półkolisty, wyblakło gliniastobrązowy, z wiekiem kremowy, prążkowany, higrofaniczny, w trakcie wysychania blaknący, paraboliczny do dzwonkowatego, delikatnie prześwitująco żłobkowany, po rozpostarciu bez widocznych szczątków osłony. Dojrzałe blaszki czekoladowobrązowe, ścieśnione, szeroko przyrośnięte. Trzon białawy; na wysokości krawędzi młodego kapelusza często ma kosmkowatą, słabo widoczną strefą pierścieniową, poniżej której jest kosmkowato-włókienkowaty, powyżej zaś nagi, bardzo łamliwy. Tworzy bardzo gęste kępki owocników, wyrastających ze wspólnej podstawy.
Występowanie: VII-X, na ziemi w lasach liściastych i mieszanych, w parkach i ogrodach, także w trawie; w rozproszeniu. Typowe gęste kępki często zawierają 30-50 kapeluszy.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|