|
[ Kruchawica pomarańczowa - Lacrymaria pyrotricha ]
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8 cm, początkowo dzwonkowaty, później łukowaty do płaskiego, zawsze z tępym garbem; powierzchnia radialnie pilśniowa do włókniście łuskowatej, środek tylko pilśniowy, na brzegu ze zwisającymi włóknistymi łuskami, pomarańczowo-brązowy, ognistopomarańczowy. Blaszki szeroko przyrośnięte, początkowo kremowożółtawe, szybko siwobrązowe, w końcu czarne; ostrze początkowo białokosmkowate, później wydziela drobne kropelki i po nich zostaje czarnoplamkowate. Trzon 5-10 cm wysoki, 5-10 mm gruby, walcowaty, pusty, sprężysty, na żółtawym podkładzie podłużnie rdzawobrązowo włóknisto-kosmkowaty. Miąższ wodnisty, pomarańczowooliwkowobrązowy, o nieprzyjemnie cierpkim smaku i nieokreślonym zapachu.
Występowanie: VII-X; w grupach przy brzegach leśnych dróg, między chwastami na brzegach lasów, w parkach, na gruzowiskach.
Uwaga: gatunek podobny - kruchawica aksamitna - różni się kapeluszem w brązowym kolorze, bez ognistopomarańczowych odcieni.
Literatura:
- Pavol Skubla - "Wielki atlas grzybów"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2023. Rejestr grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część XI. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2015. Przegląd Przyrodniczy (2023) tom XXXIV, zeszyt 1
|