|
Owocnik: średnicy 2-6 cm, w kszałcie "rogu obfitości", w środku zupełnie puste i o bardzo cienkim miąższu. Górny brzeg kapeluszowato wywinięty, kędzierzawy i falisty. Strona wewnętrzna szarobrązowa do czarniawej, za młodu trochę łuskowato - filcowata. Strona zewnętrzna z warstwą rodzajną szaropopielata, z żyłkowatą i pomarszczoną powierzchnią. Miąższ elastyczny, na starość trochę łykowaty. Wysyp biały, nieamyloidalny. Zarodniki eliptyczne, gładkie 10-14 x 7-8,5 µm.
Występowanie: VIII-X(XI); w lasach liściastych, rzadziej iglastych, głównie pod bukami i dębami, przede wszystkim na glebach gliniastych lub wapiennych; miejscami częsty. Grzyb mikoryzowy.
Wartość: jadalny; wyśmienity suszony jako grzyb przyprawowy; dopuszczony do obrotu handlowego.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|