|
Owocnik: kapelusz o średnicy 25-55 mm, łukowaty z podwiniętym brzegiem, potem płaskołukowaty, z tępym garbem, na złotożółtym tle małe, uporządkowane w okrąg czarnobrązowe, odstające łuski, w warunkach wilgotnych śliski, początkowo na brzegu brązowe resztki osłony. Blaszki szerokie, szeroko przyrośnięte, wykrojone ząbkiem, zbiegające na trzon, jasnożółte, z wiekiem oliwkowobrązowe. Trzon walcowaty, u podstawy zrośnięty z innymi trzonami, sprężysty, pełny, potem pusty, suchy, nad strefą pierścieniową gładki i żółtoochrowy, pod nią na żółtoochrowym tle czerwonobrązowe łuski, w kierunku podstawy ciemniejszy i włóknisty. Miąższ jasnożółty, o lekko grzybowym smaku i nieokreślonym zapachu.
Występowanie: w lasach liściastych i iglastych na pniach, wyrasta też z korzeni obok żywych i martwych drzew lub z zagłębionego w ziemi drewna.
Uwaga: wielu badaczy uznaje go za formę łuskwiaka nastroszonego.
Literatura:
- Pavol Skubla - "Wielki atlas grzybów"
|