|
Owocnik: kapelusz 5-12 cm szerokości, złoto-żółty, lepki, pokryty żelatynowymi rdzawo-brązowymi łuseczkami gęstniejącymi w kierunku centrum. Trzon i kapelusz śluzowate. Trzon często zakrzywiony lub zniekształcony ze względu na wyrastanie w grupie, powierzchnia nad niepozornym, rozdartym pierścieniem żółta, gładka, poniżej pokryta brązowymi łuskami, lepka.
Miąższ twardy, jasnożółty w kapeluszu do brązowego w trzonie. Zapach przyjemny. Blaszki żółto-brązowe, później rdzawe. Wysyp zarodników rdzawo-brązowy.
Występowanie: późne lato i jesień; na drzewach liściastych w wiązkach, tworzy gęste skupiska u podstawy buków lub na pniach, niezbyt częsty.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2023. Rejestr grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część XI. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2015. Przegląd Przyrodniczy (2023) tom XXXIV, zeszyt 1
|