|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-6 cm, oliwkowożółtawy, ochrowobrązowawy do czerwonawobrązowawego, higrofaniczny, blednący od szczytu i długo zachowujący ciemniejszy, wodnisty brzeg. Skórka sucha, naga lub delikatnie kosmkowata. Blaszki cielistobrązowawe do rdzawobrązowych, szeroko przyrośnięte. Trzon bladożółtawy, ku dołowi coraz ciemniej brązowawy, ze skórkowatym pierścieniem, poniżej pierścienia łuskowato-kosmkowaty. Wysyp rdzawobrązowy. Zarodniki eliptyczne, gładkie, 6,5-8 x 3,5-4,5 µm.
Występowanie: V-XI; przeważnie na martwym drewnie liściastym, rzadziej iglastym; w dużych kępach; częsty. Saprofit.
Wartość: jadalny; doskonały, znany i łatwy do rozpoznania grzyb na zupę i jako domieszkowy; stosuje się tylko kapelusze; dopuszczony do obrotu handlowego - tylko pochodzący z uprawy.
Uwaga: możliwość pomylenia z hełmówką obrzeżoną (śmiertelnie trująca); różni się ona jedynie brakiem łuseczek na trzonie.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|