|
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8(10) cm, biały, za młodu także bladoszary, o bardzo cienkim miąższu. Skórka pokryta gęstym śluzem. Blaszki białe, grubawe, bardzo szeroko rozstawione, od zatokowato do szeroko przyrośniętych. Trzon biały, z przylegającym jak mankiet pierścieniem, z wierzchu podłużnie żłobkowanym, w dolnej części często ma ciemniejszy, oliwkowoszary, zygzakowaty wzorek, mazisty. Miąższ biały, elastyczny, w trzonie łykowaty. Wysyp biały, nieamyloidalny. Zarodniki okrągławe, gładkie, 14-18 µm.
Występowanie: VIII-XI; na żywych i martwych pniach drzew liściastych, na pniakach i gałęziach, przeważnie na buku. Miejscami częsta. Pasożyt i saprofit.
Wartość: jadalna lecz niesmaczna, nadaje się tylko jako domieszak do innych grzybów.
Uwaga: z grzybni pozyskuje się mucydynę, antybiotyk skutecznie zwalczający grzybice skóry.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2012. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VI. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2010. Przegląd Przyrodniczy 23(4): 3-59
|