|
Owocnik: Kapelusz ¶rednicy 5-15 cm, ciemnobr±zowy, szarobr±zowy, z szarobia³ymi szcz±tkami os³ony, od bardzo rozdrobnionych do ³atowatych. Bulwka trzonu czêsto g³adka, bez skórkowatych szcz±tków os³ony, pier¶cieñ przylegaj±cy, pod³u¿nie bruzdowany. Mi±¿sz zw³aszcza w bu³awce trzonu lekko br±zowiej±cy. Zapach przypominaj±cy rzodkiew lub buraki. Zarodniki szerokoeliptyczne, 8-10x5-8 µm.
Wystêpowanie: VII-X, przewa¿nie w lasach iglastych, rzadziej li¶ciastych, pod ¶wierkami i bukami, na glebach kwa¶nych i zawieraj±cych wapñ; w niektórych okolicach czêsty.
Warto¶æ: Jadalny.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|