|
Owocnik: kapelusz średnicy (3)5-16 cm, przeważnie ciemno-kasztanowo-brązowy, jednak również skórzastobrązowawy do sarniobrązowawego. Powierzchnia u młodych okazów zamszowa i matowa, u starszych w czasie suchej pogody gładka i błyszcząca, w okresie opadów - lepka. Rurki najpierw białawe, później oliwkowożółte do oliwkowozielonawych, po ugnieceniu przeważnie siniejące. Pory barwy rurek, drobne, okrągłe lub kanciaste, po dotknięciu siniejące. Trzon jaśniejszy niż kapelusz, jasnobrązowy, u szczytu i u podstawy jaśniejszy, żółtawy, na powierzchni omszony, włóknisty, podłużnie pręgowany, u starszych gładki, równowąski, cylindryczny lub niekiedy zgrubiały jak u borowików, zawsze bez siatkowatego wzorku(!). Miąższ białawy, po przełamaniu lekko siniejący, zwłaszcza w pobliżu rurek. Zarodniki gładkie, elipsoidalne, o wymiarach 12-17 x 4-5 µm. Wysyp brązowooliwkowy.
Występowanie: (VI)VIII-XI; w lasach liściastych i iglastych, przeważnie pod sosnami i świerkami, na glebach piaszczystych, pojawia się masowo; częsty.
Wartość: jadalny, smaczny; dopuszczony do obrotu handlowego.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|