|
Owocnik: gruszkowaty, wysokości do 7 cm i szerokości do 3 cm, początkowo białawy, kremowy lub żółtawy, ziarnisto brodawkowany, potem brązowawy, prawie gładki, otwierający się na szczycie niewielkim otworem. Wnętrze najpierw białawe, potem oliwkowobrązowe. Podstawa trzonu z cienkimi, białawymi sznurami grzybniowymi. Miąższ łykowaty, w trzonie po dojrzeniu pozostaje biały. Zapach nieprzyjemny, przypominający woń gazu świetlnego. Zarodniki kuliste, prawie gładkie, oliwkowobrązowawe, średnicy 3-4 µm.
Występowanie: VIII-IX; na obumarłym drewnie liściastym i iglastym, na leżących pniach i pniakach, często rosnąca w dużych, gęstych grupach, niekiedy pozornie na ziemi, w rzeczywistości na zagrzebanym drewnie; bardzo częsta.
Wartość: niejadalny.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|