|
[ Strzępiak zielonogarbkowy ]
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8 cm, bladoszarobeżowy do szarobrązowawego. Garbek grynszpanowy do szarozielonawego. Skórka naga lub ze ściśle przylegającymi łuseczkami. Blaszki za młodu bladozielone, później brudno-ziemisto-brązowe. Trzon białawy, z lekko zaznaczonymi podłużnymi prążkami. Podstawa często szarozielonawa do łupkowoszarej. Miąższ białawy, pod garbkiem kapelusza zielonawy, przeważnie nieczerwieniejący. Zapach słodkawy, przypominający kwiaty gruszy lub kokoryczy. Zarodniki gładkie, 7-9(1) x 4,5-6 µm.
Występowanie: VII-X; w lasach liściastych i iglastych, zwłaszcza pod bukami lub dębami na glebach wapiennych; miejscami nierzadki.
Wartość: trujący.
Uwaga: zielonawe barwy wskazują na obecność psylocybiny lub beocystyny, które występują oprócz muskaryny.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2016. Rejestr grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część IX. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2013. Przegląd Przyrodniczy XXVII, 3 (2016): 3-55
|