|
[ Twardówka muszlowata ]
Owocnik: kapelusz średnicy 3-6(8) cm, cielisty do czerwonobrązowawego, łopatkowaty, językowaty lub łyżkowaty, także w kształcie jednostronnie wciętych tutek, ku trzonowi lejkowato wgłębiony, z podwiniętym, falistym brzegiem. Blaszki najpierw białawe, później bladoczerwonawożółte, w końcu prawie czerwonobrązowawe, z karbowanym ostrzem, zbiegające. Trzon barwy kapelusza, jednostronnie siedzący, wygięty, podłużnie rynienkowaty, wewnątrz pusty. Miąższ łykowato - elastyczny. Zapach charakterystyczny słodkawo - anyżkowy, rzadko bez zapachu (var.inolens). Wysyp biały, amyloidalny. Zarodniki okrągławe, drobnobrodawkowate, 4-5 µm.
Występowanie: VII-X; na obumarłym drewnie liściastym i iglastym, na pniakach, gałęziach, korzeniach, w gęstych kępkach; miejscami częsta.
Wartość: jadalny, lecz ze względu na łykowaty miąższ przydatny tylko drobno posiekany jako grzyb przyprawowy. Nie każdemu jednak odpowiada zapach anyżkowy.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|