|
Owocnik: kapelusz do 2 - 4 cm średnicy, półkolisty do rozpostartego, starsze - lekko wgłębione. Powierzchnia kapelusza kasztanowa do mięsistobrązowej, środek ciemnoszary, promieniowo pomarszczony i prążkowany, mazisty i lepki. Blaszki brudnobrązowe, rzadko rozmieszczone, rozdwojone, ostrza jasne. Trzon 3-4 x 0,5 cm, ciemnobrunatny do czarnego, delikatnie aksamitny, spłaszczony, łykowaty. Zapach gnijącej kapusty. Wysyp biały.
Występowanie: rozproszone, wiosna do jesieni; wilgotne lasy, parowy leśne; na martwym próchniejącym drewnie drzew liściastych.
Literatura:
- Till R.Lohmeyer, Ute Kunkele - "Grzyby. Rozpoznawanie i zbieranie"
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2011. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część IV. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2008. Przegląd Przyrodniczy 22(1): 17-83
- zdjęcie: http://www.grzyby.pl/pelna/gatunki/Micromphale_foetidum.htm
|