|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 3-6 cm, bia³y, ze z³ocisto¿ó³tym brzegiem, kosmkowatym do z±bkowatego, niekiedy tak¿e brodato-filcowatym. Skórka ¶luzowata, wkrótce obsychaj±ca. Blaszki bia³e, z ostrzem czasem ¿ó³tokosmkowatym, trochê zbiegaj±ce. Trzon bia³y, nieco filcowato-kosmkowaty, u góry czêsto ma strefê ¿ó³tokosmkow±, poni¿ej której jest mazisty. Zapach s³aby, wed³ug niektórych autorów zawiera komponenty cyjanowodoru lub gorzkich migda³ów.
Wystêpowanie: VIII-XI; w lasach li¶ciastych i iglastych, pod ¶wierkami lub bukami, lubi wapñ.
Warto¶æ: jadalna.
Literatura: - Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagro¿onych w Polsce. Czê¶æ X. Wykaz gatunków przyjêtych do rejestru w roku 2014. Przegl±d Przyrodniczy 4 (2021): 3-33
|