|
Owocnik: kapelusz średnicy 50-120 mm, mięsisty, długo z podwiniętym brzegiem, powierzchnia lepka i śliska, brzeg kapelusza fioletowawy lub niebieskawy, w centrum szarobrązowawy. Blaszki grube, początkowo fioletowe lub niebieskie, później szaroochrowe, wreszcie rdzawe. Trzon walcowaty, u góry fioletowy lub niebieskawy, w dolnej części białawy, u podstawy pokryty fioletowymi kosmkami. Miąższ początkowo fioletowawy później bielejący, o słabym zapachu i łagodnym smaku.
Występowanie: od końca lipca do początku listopada; na glebach wapiennych o odczynie zasadowym lub obojętnym, w lasach liściastych pod bukami i dębami, rzadziej pod iglastymi. Gatunek rzadki w Polsce.
Wartość: jadalny.
Literatura:
- Ladislav Hagara "Ottova encyklopedia HUB"
Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej (zaakceptowany)
- Zgłoszony do rejestru GRej (zaakceptowany)
|