|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 4-8 cm, bladoliliowy do intesywnie liliowego lub fioletowy, na staro¶æ na szczycie ochrowobr±zowawy, jednak prawie nigdy nieodbarwiaj±cy siê ca³kowicie. Blaszki za m³odu fioletowe, w stanie dojrza³ym rdzawobr±zowe, zachowuj±ce liliowy po³ysk. Trzon liliowy, filcowaty lub z zygzakowatym wzorkiem utworznym przez os³onê tej samej barwy, przewa¿nie cylindryczny. Mi±¿sz fioletowy, blakn±cy. Zapach odra¿aj±co s³odkawy, przypominaj±cy capa lub gnij±ce ziemniaki.
Wystêpowanie: IX-XI; w lasach li¶ciastych, zw³aszcza na glebach wapiennych; miejscami do¶æ czêsty.
Warto¶æ: niejadalny.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zg³oszony do rejestru GRej (zaakceptowany)
- Zg³oszony do rejestru GRej (zaakceptowany)
|