|
Owocnik: kapelusz 4-10 cm ¶rednicy, za m³odu liliowobr±zowy, potem szybko zmienia barwê na i³owobr±zowaw± do be¿owobr±zowawej, czêsto ciemniej marmurkowaty. Skórka matowa, za m³odu tak¿e bia³ojedwabista. Brzeg z obwódk± z os³ony wygl±daj±c± jak stebnowanie. Blaszki rdzawobr±zowe, za m³odu z odcieniem liliowym, szeroko ustawione. Trzon barwy kapelusza, w dolnej czê¶ci pokryty bia³oochrow± os³on±, czêsto ze skórkowat± stref± pier¶cieniow±. Mi±¿sz brudnobia³awy, w szczycie trzonu bladoliliowy. Zapach charakterystycznie s³odkawy, przypominaj±cy suszone ¶liwki lub fermentuj±ce gruszki. Bywaj± tak¿e owocniki bez zapachu.
Wystêpowanie: VII-X; w lasach li¶ciastych; rzadziej w iglastych, zw³aszcza pod bukami; w rozproszeniu, miejscami czêsty.
Uwaga: oznaczy³ Tomasz ¦lusarczyk.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|