|
Owocnik: kapelusz jaskrawo ochrowobr±zowy do czerwonobr±zowego; 45-110 mm, pó³kulisty, z wiekiem wypuk³y do rozpostartego; powierzchnia wilgotna silnie i grubo ¶luzowata; brzeg równy, ostry.
Blaszki m³ode ciemno niebieskofioletowe, potem br±zowofioletowe; w±sko przyro¶niête.
Trzon jasno lub ciemnofioletowy z bia³ymi w³okienkami; 40-80 x 10-15, równogruby, z obrze¿on± bulwk±, pe³ny; powierzchnia przy otarciu przebarwia siê winnoczerwono.
Mi±¿sz bia³y z fioletowym odcieniem, w górnej po³owie trzonu ciemniej niebieskofioletowy, w kontakcie z powietrzem powoli przebarwia siê winno-czerwono; zapach przyjemnie korzenny, smak ³agodny, nieco nieprzyjemny. Mi±¿sz w reakcji z odczynnikiem Lugola przebarwia siê winno-czerwono. KOH w reakcji z mi±¿szem kapelusza nie daje przebarwieñ lub s³abe, szare.
Wystêpowanie: w grupach, nieraz pozrastane po kilka w buczynach.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|