|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 3-8 cm, pomarañczoworudy, pomarañczowo-czerwonawo-br±zowy lub ciemnoczerwonobr±zowy. Skórka delikatnie filcowato-w³ókienkowata, nieraz prawie aksamitna. W ¶rodku kapelusza szeroki garbek. Blaszki za m³odu pomarañczowo¿ó³tawe, pó¼niej rdzawobr±zowe, grubawe i do¶æ szeroko ustawione. Trzon ¿ó³tawy, cylindryczny, z zaostrzon± podstaw±, nagi lub trochê pod³u¿nie w³ókienkowaty, tylko bardzo m³ody z ¿ó³tawymi ¶ladami os³ony. Mi±¿sz blado¿ó³tawy. S³aby zapach rzodkwi. Zarodniki eliptyczno-migda³owate, brodawkowate, 9-12 x 5,5-7 µm.
Wystêpowanie: VIII-X; w lasach li¶ciastych, zw³aszcza pod dêbami, gatunek ciep³olubny; rzadki.
Warto¶æ: ¶miertelnie truj±cy; zawiera orelaniny, które uszkadzaj± nerki i w±trobê. Ciê¿kie zatrucia, których objawy wystêpuj± w 2-3 dni po zjedzeniu, mog± koñczyæ siê ¶mierci±. W l¿ejszych wypadkach czas do wyst±pienia objawów mo¿e wynosiæ do 17 dni.
Czerwona Lista Grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zg³oszony do rejestru GRej przez P.Paulus
|