Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Mrówkolew wydmowy - Myrmeleon bore (Tjeder, 1941)

Rząd: siatkoskrzydłe - Neuroptera
Rodzina: mrówkolwy - Myrmeleontidae

Mrówkolew wydmowy
Mrówkolew wydmowy
Morfologia: Długość skrzydeł dorosłego osobnika wynosi ok. 27 mm, a ich rozpiętość 55-69 mm. Skrzydła długie, przezroczyste, z białą pterostigmą. Czułki zgrubiałe, na końcach wygięte.

Biologia: Larwy budują lejki w piasku, często występując kolonijnie. Cykl rozwojowy gatunku trwa trzy lata. Larwy są drapieżne, polują głównie na owady. Przepoczwarczenie odbywa się w ziemi. Dorosłe owady pojawiają się stosunkowo szybko, bo już nawet po 7 dniach, od czerwca do sierpnia. Żywią się pyłkiem.

Występowanie: Gatunek związany głównie z wydmami nadmorskimi i śródlądowymi oraz piaszczystymi brzegami rozlewisk rzecznych. Występuje również w prześwietlonych, suchych borach sosnowych z odkrytymi piaszczystymi łachami. Ciepło- i sucholubny. Przed rokiem 2000 stwierdzony głównie na Pustyni Błędowskiej, a także w okolicach Kołobrzegu i Bydgoszczy. Po roku 2000 wykazany z kilku nowych stanowisk m.in. Górny Śląsk - Kolonowskie, wyspa Wolin, Świnoujście, Czołpino, Łeba i Piaski.

Polska czerwona księga zwierząt; kategoria EN - wymierający

Literatura:
- Karol Szawaryn, Roland Dobosz - Nowe dane o rozmieszczeniu Myrmeleon bore (Tjeder, 1941) (Neuroptera: Myrmeleontidae) w Polsce
Acta entomologica silesiana Vol. 25, August 24, 2017


gm. Kołobrzeg: Dźwirzyno (Dobosz 1993b)