|
Owocnik: Kapelusz higrofaniczny, wilgotny jaskrawo pomarańczowo-żółty, suchy blado ochrowożółty; 30-70 mm szerokości, półkulisty, muszlowaty, nerkowaty lub językowaty, z wiekiem bardziej rozpostarty; bokiem przyrośnięty do podłoża, czasem rozpostarty lub przyrośniety swoim środkiem do podłoża; powierzchnia aksamitna lub filcowata; brzeg długo podwinięty, nieregularnie pofalowany, wełnisto-włókienkowaty, z wiekiem płatowaty, ciemniej zabarwiony.
Blaszki pomarańczowożółte do rdzawożółtych; szerokie; do miejsca przyrośnięcia dochodzi 20-30 blaszek, międzyblaszek 5 do 7.
Trzonu brak, kapelusz bezpośrednio przyrośnięty do podłoża lub za pośrednictwem wydłużonej części, pokrytej białymi szczecinkami.
Miąższ żółtawy; cienki w kapeluszu; twardy, elastyczny; zapach nieprzyjemny, przypominający kapustę, mdlący; smak łagodny, grzybowy, raczej nieprzyjemny.
Barwa wysypu zarodników kremowo-różowa, jaskrawo ochroworóżowy.
Występowanie: Rzadki. Owocniki wyrastają latem i jesienią, na martwym drewnie drzew iglastych, zwłaszcza świerka, rzadko na liściastym.
Czerwona lista grzybów; status V - narażony na wymarcie
Literatura:
- http://www.grzyby.pl
|