|
[ Maślak dęty ]
Owocnik: kapelusz średnicy 4-10 cm, cytrynowożółty, cynamonowobrązowy do pomarańczowobrązowego, także czerwonobrązowy do winnobrązowego, w środku często z ostrym garbkiem. Powierzchnia sucha, grubofilcowata. Brzeg za młodu często obwieszony szczątkami osłony. Rurki żółtawe do oliwkowych, bardzo szerokie. Pory rombowe i o zróżnicowanej głębokości. Trzon zabarwiony jak kapelusz, filcowaty, ze skórkowatym pierścieniem, w środku szybko staje się pusty, dość łamliwy. Miąższ niezmiennie biały. Wysyp oliwkowobrązowy. Zarodniki podłużnie wrzecionowate, gładkie, 7,5-10 x 3-4 µm.
Występowanie: VI-X; w lasach iglastych, pod modrzewiami, zwłaszcza w średnich i wysokich górach; miejscami częsty. Grzyb mikoryzowy.
Wartość: jadalny.
Uwaga: do 30.09.2014 r. objęty był ścisłą ochroną gatunkową.
Objęty częściową ochroną gatunkową
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2011a. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część V. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2009. Przegląd Przyrodniczy 22(4): 16-68
- Kujawa A., Gierczyk B. 2013. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VII. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2011. Przegląd Przyrodniczy 24(2): 3-44
|