|
Owocnik: wysokości 6-15(25) cm, za młodu prawie cytrynowożółty, później ochrowożółtawy do skórzastożółtawego, w końcu czerwonobrązowawy, niekiedy z purpurowofioletowawym odcieniem, z charakterystycznie zaokrąglonym szczytem. Powierzchnia dojrzałych owocników fałdowana, pomarszczona. Miąższ białawy, wkrótce staje się trochę łykowaty. Smak gorzkawy do wyraźnie gorzkiego. Zar. 10-13(16) x 5-7(10) µm.
Występowanie: VIII-XI; w lasach liściastych, zwłaszcza pod bukami, na glebach zawierających wapń, pojedynczo lub gromadnie.
Uwaga: do 30.09.2014 r. objęty był ścisłą ochroną gatunkową.
Objęty częściową ochroną gatunkową
Czerwona lista grzybów; status V - narażony na wymarcie
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2012. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VI. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2010. Przegląd Przyrodniczy 23(4): 3-59
|