|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-4 cm, jaśniej lub ciemniej czerwonobrązowa. Skórka szybko rozrywa się na ziarniste łuseczki. Pod skórką białawy. Blaszki najpierw białe, później prawie żółtobrązowawe, niezbyt gęsto osadzone. Trzon cielisty, z kosmkowatą strefą pierścienia, poniż często z brązowymi, kosmkowatymi paskami. Zapach trochę słodkawy.
Występowanie: VIII-X; w lasach liściastych i mieszanych, zwłaszcza na glebach luźnych, próchnicznych, przeważnie pojedynczo; dość rzadki, lecz szeroko rozpowszechniony.
Wartość: niejadalny.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2023. Rejestr grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część XI. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2015. Przegląd Przyrodniczy (2023) tom XXXIV, zeszyt 1
|