|
Owocnik: kapelusz 1,8-5 cm średnicy, płasko-wypukły, później tępostożkowaty do spłaszczonego, nieraz z małym garbkiem, mocno pomarańczowy do pomarańczowoczerwonego, przy brzegu jaśniejszy i z odcienie cytrynowym, prawie bez prążkowania; powierzchnia matowa, gładka lub szorstko żyłkowana w części centralnej. Trzon biały do jasnożółtego, w dolnej części znacznie ciemniejszy, pełny lub rurkowaty, wewnętrznie włókienkowaty. Miąższ w kapeluszu biały, w trzonie żółty i błyszczący, w smaku gorzkawy, bez zapachu. Blaszki początkowo białe, z wiekiem różowiejące do łososioworóżowego.
Występowanie: VIII; występuje pojedynczo lub kępkami po kilka sztuk, w lasach i w parkach na drewnie żywych lub obumarłych drzew (topola, klon, jesion, wiąz).
Czerwona lista grzybów; status E - wymierający
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część X. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2014. Przegląd Przyrodniczy 4 (2021): 3-33
|