|
Owocnik: kapelusz średnicy 0,5-2 cm, muszlowaty do wachlarzowatego, na krótkim trzonie, dachówkowaty. Powierzchnia ochrowobrązowa do czerwonobrązowej, lekko strefowana, delikatnie filcowata, brzeg falisty. Spodnia strona blaszkowata, biaława, rozwidlona, pofałdowana, żyłkowana. Miąższ biały, miękki, elastyczny, bezwonny. Smak łagodny. Wysyp zarodników biały.
Występowanie: Dość częsty, zwłaszcza w górach. Owocniki wyrastają na przestrzeni całego roku, poza okresami mrozów, zwykle w dużych grupach, często w rzędach, także pozrastane ze sobą, na martwym drewnie drzew liścistych, zwłaszcza buka i leszczyny, na gałęziach, gałązkach i pniach. Gatunek ciepłolubny.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Till R.Lohmeyer, Ute Kunkele - "Grzyby. Rozpoznawanie i zbieranie"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2013. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VII. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2011. Przegląd Przyrodniczy 24(2): 3-44
|