|
[ Wieruszka wiosenna ]
Owocnik: kapelusz średnicy 2-5 cm, jasnorązowy do ciemnobrązowego, czarnobrązowy, blaknący promieniowymi smugami, o cienkim miąższu, stożkowato-dzwonkowaty, prawie zawsze z małym garbkiem na szczycie. Na powierzchni jedwabisty do delikatnie chropawego. Brzeg rzadko jest żłobkowany. Blaszki za młodu brudnobiałe, później różowobrązowawe, u góry przyczepione. Trzon barwy kapelusza, często spłaszczony, delikatnie oszroniony, dość łamliwy. Zapach i smak grzybowe. Zarodniki eliptyczne 8,5-11,5 x 7-9 µm.
Występowanie: III-V; w widnych lasach liściastych i iglastych, lasach łęgowych, często pojawia się na krótko przed majówkami; szeroko rozpowszechniona, jednak nigdy nie rośnie w dużych ilościach.
Wartość: trująca; po upływie 1,5-3 godzin od zjedzenia powoduje mdłości, które trwają kilka dni i są połączone z wymiotami i biegunką. Substancje trujące nie są jeszcze znane.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", "Grzyby - łatwe i pewne rozpoznawanie"
|