|
[ Gąska ogorzała ]
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8 cm, kasztanowobrązowy, niekiedy z lekkim odcieniem oliwkowym. Skórka bardzo mazista, sucha, charakterystycznie lśniąca, naga i gładka. Blaszki białawokremowe, wkrótce rdzawoplamiste, na starość często czerniejące (jak ogorzałe, stąd nazwa!). Trzon jaśniejszy od kapelusza, z brązowawymi włókienkami, wkrótce staje się pusty. Miąższ białawy, na przekroju czasem słabo czerwieniejący. Zapach obojętny, po przekrojeniu z lotnymi składnikami mąki. Smak od łagodnego do wyraźnie gorzkiego. Zarodniki 5-7 x 4-4,5 µm.
Występowanie: VIII-IX; w lasach liściastych, zwłaszcza pod bukami, lubi gleby wapienne, miejscami częsta.
Wartość: jadalna, ale niezbyt smaczna.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|