Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


G±ska biaława - Tricholoma stiparophyllum (S. Lundell) P. Karst.
Rodzina: g±skowate - Tricholomataceae


G±ska biaława
[ G±ska swawolna ]
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 3-8 cm, od barwy ko¶ci słoniowej do skórzastożółtej, do¶ć mięsisty. Skórka matowa, sucha. Brzeg często krótko karbowany. Blaszki białawe, grubawe, do¶ć nierównomiernie, gęsto rozmieszczone. Trzon białawy, często z rdzawymi plamami, w stosunku do kapelusza do¶ć cienki, z matow± powierzchni±. Zapach nieprzyjemnie słodkawy, podobny do zapachu muchomora sromotnikowego lub pyłu w stodole, na ¶wieżym przekroju trochę przypominaj±cy m±kę. Smak pocz±tkowo gorzkawy, po dłuższym żuciu piek±co ostry.

Występowanie: XI-X; w lasach li¶ciastych i mieszanych, przede wszystkim pod drzewami li¶ciastymi(brzoza, buk, d±b), w niektórych latach do¶ć częsta.

Warto¶ć: niejadalna.

Uwaga: możliwo¶ć pomylenia: g±ska gołębia, białe formy g±ski mydlanej, Tricholoma inamoenum.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las