|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-8 cm, z czarnymi włókienkami, także z delikatnymi łuskami, na jaśniejszym tle, przy brzegu jaśniejszy, mało mięsisty. Skórka sucha, prawie filcowata. Blaszki szarobiaławe, podczas wysychania zmieniające barwę na różową. Trzon białawy, z odrobiną ciemniejszych włókienek, podstawa czasami niebieskoplamista. Miąższ białawy, podczas leżenia czerwieniejący. Zapach i smak mączne, łagodne. Zarodniki 5-6,5 x 4-5 µm.
Występowanie: IX-XI; przeważnie w lasach liściastych, pod bukami na glebach wapiennych, miejscami nierzadka.
Wartość: jadalna.
Uwaga: charakterystyczne czerwienienie miąższu u świeżych grzybów nierozpoznawalne, widoczne dopiero następnego dnia po zbiorze. Okazy czerwieniejące tylko w podstawie trzonu wydzielono jako var. basirubens.
Możliwość pomylenia: gąska tygrysowa (trująca), gąska ziemista, gąska ciemnołuskowata.
Czerwona lista grzybów; status V - narażony
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej
|