|
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8 cm, jaśniej lub ciemniej brązowy, przeważnie z małą domieszką czerwonego, rzadko z oliwkowożółtym podkładem. Skórka sucha, pękająca na drobniutkie łuseczki. Środek kapelusza z garbkiem Blaszki białawokremowe, na starość rdzawoplamiste. Trzon bladobrązowy, u góry pozostaje jaśniejszy. Powierzchnia delikatnie strupiasta. Miąższ biały, w podstawie trzonu brązowiejący. Zapach słaby. Smak gorzkawy lub łagodny. Zarodniki 5-8 x 4-5 µm.
Występowanie: IX-XI; w lasach iglastych, przede wszystkim pod sosnami, rzadziej pod świerkami, lubi gleby piaszczyste; miejscami częsty.
Wartość: jadalna, lecz tylko gdy ma łagodny smak. Przeważnie niezbierana.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|