|
Owocnik: kapelusz średnicy 5-10 cm, biały, w środku wkrótce ochrowy, z dość cienkim miąższem. Skórka jedwabista, podczas wilgotnej pogody trochę mazista, szybko obsychająca. Blaszki białe, cienkie, gęsto osadzone. Trzon biały, z jedwabistymi, podłużnymi włókienkami, na zaostrzonej podstawie często z charakterystycznymi, niebieskozielonymi plamkami. Zapach obojętny, smak łagodny, czasem przypominający mąkę. Zarodniki krótkoeliptyczne, 5-6,5 x 4-5,5 µm.
Występowanie: VIII-X; w lasach liściastych i mieszanych, pod bukami, dębami lub brzozami, na glebach ubogich w wapń, jednak niezbyt kwaśnych; w rozproszeniu.
Wartość: jadalna.
Czerwona lista grzybów status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej (przez P.Paulus)
|