Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Gąska selerowa - Tricholoma apium (Jul. Schäff.)
Rodzina: gąskowate - Tricholomataceae


Gąska selerowa
[ syn. Tricholoma luteovirens (Alb. & Schwein.:Fr.) ]
Owocnik: kapelusz średnicy 4-8 cm, za młodu białawy, później od oliwkowożółtawego do brązowawego. Skórka sucha, prawie filcowata lub od ziarnisto-łuskowatej do spękanej. Blaszki brudnobiaławe, stare z żółtawym połyskiem. Trzon białawy, później od żółtawego do brązowawego, trochę włókienkowato - łuskowaty. Miąższ tylko za młodu biały, na starość chromowożółty lub żółtobrązowy, wrażliwy na zgniecenie. Wyraźny zapach selera lub lubczyku. Smak łagodny.

Występowanie: VIII-X; w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami, przypuszczalnie związany z sosnami; rzadki.

Wartość: jadalny, można stosować jako grzyb przyprawowy.

Uwaga: ze względu na charakterystyczny zapach możliwość pomylenia gatunku prawie wykluczona, ponieważ zapach selera u innych grzybów nie występuje.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"

Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej (ID: 291127)


gm. Kołobrzeg: Dźwirzyno: las sosnowy obok hotelu Senator (3.10.2013, 21.08.2016)