|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 3-8 cm, siarkowożółty, przeważnie nagi, suchy, jedwabisty. Blaszki siarkowożółte, grubawe, szeroko ustawione. Trzon barwy kapelusza lub z nieco ciemniejszymi włókienkami. Mi±ższ siarkowożółty (w przeciwieństwie do g±ski zielonej, która ma mi±ższ biały). Zapach nieprzyjemny, jak karbidu lub gazu ¶wietlnego. Zarodniki do¶ć duże, eliptyczne, 9-12 x 5-7 µm.
Występowanie: VII-X; w lasach li¶ciastych i iglastych, bez szczególnych wymagań glebowych; wszędzie częsta.
Warto¶ć: truj±ca, w stanie surowym zawiera substancje rozpuszczaj±ce krew (hemolizyny). Gotowana niejadalna z powodu nieprzyjemnego smaku.
Uwaga: klasyczny, truj±cy sobowtór g±ski zielonej.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|