|
[ Gąska srebrzystoszara ] [ syn. T.argyraceum ]
Owocnik: kapelusz średnicy 2-6 cm, jasnosrebrzystoszary, szary do brązowawoszarego, z cienkim miąższem. Skórka sucha, z promieniowymi włókienkami lub filcowato-łuskowata. Środek kapelusza z małym ostrym garbkiem lub zaokrąglony. Blaszki białawe, po potarciu żółknące. Trzon biały do bladoszarego, z delikatnymi, pajęczynowatymi włókienkami lub nagi. Miąższ białawy, potarty lub na starość żółknący. Zapach i smak zjełczało-mączne, łagodne. Zarodniki 5-6 x 3-4 µm.
Występowanie: V-XI; w lasach liściastych i iglastych, także w parkach i ogrodach, na łąkach; częsta.
Wartość: jadalna ale niezbyt smaczna.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik".
|