|
[ G±ska ¿ó³tobrunatna, g.brzozowa ] [ syn. T.flavobrunneum ]
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 4-8 cm, ¿ó³tobr±zowy do ciemno czerwonobr±zowego. Skórka mazista, prawie bez ³usek, z odrobin± wro¶niêtych w³ókienek. Brzeg z zaznaczonych ¿ebrowaniem. Blaszki blado¿ó³te, na staro¶æ br±zowiej±ce. Trzon ¿ó³tobr±zowy, z br±zowymi w³ókienkami, w górnej czê¶ci ja¶niejszy, po oskrobaniu ¿ó³kn±cy (!). Mi±¿sz ¿ó³tawy. Wyra¼ny zapach m±ki. Smak m±ki, ³agodny. Zarodniki 5-7,5 x 4-5 µm.
Wystêpowanie: VIII-X(XI); w lasach mieszanych pod brzozami, rzadko w jednogatunkowych lasach ¶wierkowych, lubi gleby kwa¶ne, nierzadka.
Warto¶æ: jadalna, ale musi byæ poddana dzia³aniu wysokiej temperatury, gdy¿ bez tego mo¿e powodowaæ zaburzenia trawienne.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|